Blog

Employer branding: durf te kiezen

In de huidige krappe arbeidsmarkt heeft het talent dat je zoekt iets te kiezen. Om op shortlists te belanden is het zaak om continu in beeld te blijven. Employer branding helpt je om een aantrekkelijk werkgeversmerk te zijn voor de toekomstmakers die bij je passen.

Wie nog altijd niet verder komt dan het uitzetten van vacatures en dan maar wachten, loopt een reëel risico dat de productie en groei van je diensten en producten stagneert. Dergelijke gebeurtenissen dreunen vaak nog lange tijd door in de resultaten.

Andere tijden, andere aanpak

Het tij keren begint allemaal met het erkennen van de nieuwe realiteit, en dan met name deze drie punten:

1. Je huidige generatie toekomstmakers heeft specifiek andere wensen en behoeften dan ‘een marktconform salaris’ en een telefoon, laptop en auto van de zaak.

2. In de huidige markt is het meer dan ooit belangrijk om mensen niet alleen binnen te halen, maar ook binnen te houden.

3. Als merk, maar ook als werkgever, kun je niet alles voor iedereen zijn. Specificeer je doelgroep.

Word bekend als een brand voor talent

Veel organisaties kijken uit gewoonte hun hr-business partners en recruiters aan om het probleem van lang openstaande vacatures op te lossen. Maar employer branding is een tak van sport die vraagt om specifieke strategische kennis en ervaring.

Met sterke employer branding krijgt je merk een gezicht als werkgever. IKEA voert bijvoorbeeld het informele beeld dat ze als merk uitstralen (Hej!) door in hun employer branding door zaken als gelijkwaardigheid te benadrukken. Een bedrijf als Moneybird verrast juist bewust met humoristische communicatie richting hun toekomstmakers.

Het maken van keuzes om je werkgeversmerk persoonlijkheid te geven is niet altijd makkelijk maar wel essentieel. Een goede merkstrategie geeft je de juiste uitgangspunten. Als branding experts en merkenbouwers vinden wij het employer brand een van de meest interessante aspecten aan ons vak omdat het hier écht om mensen en onze belangrijkste normen en waarden gaat. Tijd om de werkgever in de spotlights te zetten; employer empowerment!

Dit kun je nu zelf al doen

Je kunt hier en nu zelf al in actie komen. De kandidaten die je wilt zijn personen die aansluiten bij de waarden en cultuur van je bedrijf, ofwel je merkidentiteit.

Een eenvoudige methode om je merkidentiteit nader te definiëren, is ontwikkeld door psychoanalyst Carl Jung. In de bijgesloten gratis whitepaper vind je een uitleg met praktische succesvolle voorbeelden van flinke namen als IKEA, Harley Davidson, Heineken, ASML en Nike. Welk type toekomstmaker past het beste bij jou?

Ben jij er klaar voor? - 

Annemarieke Scheperkamp
Managing Director - Managing Director -

Je doelgroep in beweging krijgen?

Bereik, boei en bind ze met bewegend beeld.
Bel of mail
Annemarieke
.