Blog

3 tips om tot de verbeelding te spreken

Met zakelijke podcasts voegen we bij ZUID een buitengewoon krachtig communicatiemiddel toe aan onder meer je blogs, social posts en nieuwsbrieven: je stem. Meer mogelijkheden betekent extra kansen, maar roept ook vragen op. Want hoe effectief is je stem dan precies? Hoe zet je jouw stem optimaal in om te vertellen wat je te vertellen hebt? En hoe bereid je je optimaal voor als podgast van een podcast?

Een halve seconde

Dat is de gemiddelde tijd die mensen nodig hebben om te beoordelen of je stem betrouwbaar en vriendelijk is. Dat lijkt kort en dat is het ook. Toch zijn er onderdelen waar je wel degelijk vat op hebt om tussen de oren van je publiek te kruipen. Met drie eenvoudige tips word je een ideale podgast die publiek aan luidsprekers gekluisterd houdt.

Tip 1: volg de de LLL-regel

Veel onervaren podgasten staren zich volledig blind op de inhoud van hun verhaal. Onze tip: doe maar niet. Natuurlijk is het van belang dat je weet waarover je het hebt. Maar wie ooit een basistraining communicatie heeft gevolgd, weet wellicht ook nog dat de inhoud slechts 7% van je boodschap bepaalt. Met name in situaties waarin lichaamstaal de grote afwezige is, zorgt de LLL-regel ervoor dat je verhaal overkomt en blijft hangen.

Langzamer, lager en luider
LLL staat voor langzamer, lager en luider. Het zijn de drie factoren waarmee je jouw verhaal de gevoelslading geeft waar luisteraars op aanslaan. Door het merendeel van de tijd net iets langzamer te praten dan je gewoonlijk doet, heeft de gemiddelde luisteraar voldoende tijd om op te nemen wat je zegt. Door bewust net iets sneller te praten op momenten die de kern van je verhaal raken, activeer je luisteraars op momenten die ertoe doen. Iets lager praten dan je gewoonlijk doet, vergroot de betrouwbaarheid van jou als spreker. Door te zacht te praten kom je onzeker over, waardoor je dat voordeel juist weer teniet zou doen. Vandaar dat onze hosts je uitnodigen om een actieve positie in te nemen voor de microfoon, en behalve langzamer en lager ook iets luider te praten dan je normaal doet.

Tip 2: korte zinnen? Yes we can!

‘An iPod. A phone. An internet communicator. Are you getting it?’ Steve Jobs’ beroemde presentatie waarin hij de iPhone introduceerde, is voor velen nog altijd de benchmark voor het vertellen van een zakelijk verhaal. In de eerste plaats omdat Jobs de LLL-regel perfect toepast. Ten tweede omdat zijn verhaal van A tot Z voldoet aan een belangrijk tweede criterium: praat vooral in korte zinnen. Korte zinnen komen stevig over en houden je publiek scherp. De kern van je verhaal hoeft echt niet even memorabel te zijn als ‘I have a dream’ of ‘Yes we can’. Maar door je kernboodschap in korte zinnen voor te bereiden, komt je verhaal binnen op de manier die je wilt.

Tip 3: hanteer de WII4Y formule

Jobs’ verhaal voldoet nog aan een derde belangrijk criterium. Hij staat op dat podium als de verpersoonlijking van het merk Apple, dat zojuist de mobiele telefoon opnieuw heeft uitgevonden. Dat is nogal een boodschap. Maar in plaats van te vertellen wat Apple heeft gedaan en hoe, vertelt hij vooral waarom en voor wie ze dat hebben gedaan. De kern van zijn verhaal is wat jij er als gebruiker mee kunt. Deze krachtige manier van formuleren noemen we de WII4Y formule, ofwel What’s In It For You. Dus ben je een HR manager die in een podcast het HR-beleid wil toelichten, roep dan niet dat medewerkers 24 vakantiedagen hebben conform de cao. Vertel in plaats daarvan in je eigen woorden hoe belangrijk je het vindt dat medewerkers een goede balans vinden tussen werk en privé, en af en toe tijd nemen om hun creatieve batterij op te laden. En hoe jij ze daarbij gaat helpen.

Tot slot: laat je zenuwen lekker thuis

Je verhaal komt het beste over als je stem, adem en lichaam optimaal samenwerken. Op momenten dat het spannend wordt, bijvoorbeeld in een niet alledaagse situatie, kan die optimale samenwerking relatief eenvoudig worden verstoord. Daarom heeft onze opnamestudio bewust de uitstraling van een normale overlegruimte. Je zit gewoon aan een tafel met je gesprekspartners, zoals je al zo vaak hebt gezeten. Het enige verschil is dat er een microfoon op tafel staat. Er zijn geen camera’s, je hoeft niet de make-up in en je haar zit altijd goed. Praat je liever in je eigen vertrouwde omgeving? Dan komen we gewoon met onze mobiele opnamestudio bij jou. Bij onze ervaren hosts ben je onder alle omstandigheden in vertrouwde handen.

Met deze drie tips ben je klaar om furore te maken. Meer weten? Kom binnen.

Ben jij er klaar voor? - 

Annemarieke Scheperkamp
Managing Director - Managing Director -

Je doelgroep in beweging krijgen?

Bereik, boei en bind ze met bewegend beeld.
Bel of mail
Annemarieke
.