Blog

De basisingrediënten voor een goede contentstrategie

Picture je lievelingstaart. Zie je hem al voor je? Een luchtige bodem, romige vulling en misschien wel afgetopt met verseslagroom of fruit. Waar jij nu aan denkt is waarschijnlijk dat je wel verlangt naar een stuk. Maar heb je ook eens gedacht aan wat ervoor nodig is om jouw knorrende maag met deze taart te vullen? Het begint bij het vinden van de juiste ingrediënten.

Van zo’n intro krijg je spontaan trek. Maar waar we het natuurlijk echt over willen hebben is iets anders: een contentstrategie. Waarom dan de metafoor van een taart? Nou, simpel! Net zoals welke taart dan ook bestaat een goede contentstrategie uit diverse ingrediënten die er samen voor zorgen dat je de honger van jouw doelgroep stilt (of ze misschien nog wel hongerig maakt ;-)).

Waarom een contentstrategie?

Een contentstrategie helpt je om invulling te geven aan jouw lange termijn bedrijfsvisie en vormt, zoals de biscuit voor een taart, het fundament voor de content in de gehele klantreis. Het geeft jou en je organisatie houvast om je doelen te bereiken. Dit is er gewoonlijk nodig om jouw contentstrategie te bouwen:

1. Een merkstrategie
Alles wat je doet, doe je om je merk versterkt in de markt te zetten. Voordat je begint aan je contentstrategie is het dus belangrijk dat er een goede merkstrategie ligt. Waar staat je merk voor? Wat heeft je merk te bieden? In welke tone of voice spreek jij je doelgroep aan? Allemaal vragen die al veel uitgangspunten bieden voor de content die je maakt. De merkstrategie kan vooral bij de ontwikkeling van creatieve formats veel inspiratie bieden.

2. Doelen
Mooie content maken is leuk. Maar het is natuurlijk nog leuker als je ziet dat deze content iets teweeg brengt. Vraag jezelf dus af; wat is het doel van de content die ik maak? Dit helpt je om ideeën verder vorm te geven of te schrappen wanneer ze niet bijdragen aan jouw uiteindelijke doel.

3. Doelgroepen en kanalen
Vraag je vervolgens af voor wie je content gaat maken. Dit staat logischerwijs gelijk aan de doelgroep voor jouw product of dienst. Zorg dat je weet wie jouw doelgroep is en wat hun wensen zijn. Het formuleren van één of meerdere persona’s helpt hierbij. Zo blijf je namelijk weg van enkel demografische-en geografische criteria. Hierbij hoort ook de verdieping in op welke kanalen zij zich bevinden.

4. Creatieve formats
Iedere doelgroep gedijt goed op consistentie. Om je kanalen op een consistente manier te vullen is het goed om na te denken over terugkerende creatieve formats. Bedenk je wat je vertelt, in welke vorm je dat doet en welke pakkende titels je je formats geeft.

5. Kalender
Zijn je doelen, doelgroepen, kanalen en creatieve formats in kannen en kruiken? Dan is het tijd om je content-uitingen in een kalender te gieten. Kijk vooral naar frequentie per kanaal en inhaakmomenten. Maar geef ook zeker monitorings- en optimalisatiemomenten een plek.

Jouw favoriete taart is de mijne niet

Elke bakker zal een slagroomtaart net een beetje anders maken. Dat geldt ook voor de ingrediënten van een goede contentstrategie. Deze verschilt per bedrijf of organisatie. Wat je exact nodig hebt om je contentstrategie goed vorm te geven is afhankelijk van je doelen. Zo kan het in sommige gevallen handig zijn om een concurrentie- of bijvoorbeeld contentgap- analyse toe te voegen. Of bijvoorbeeld om na te denken over de rol van paid advertising binnen jouw contentstrategie.

Ben jij nog op zoek naar een goede fundering voor jouw content? Kom dan snel een taartje eten! We maken graag iets voor je los.

Ben jij er klaar voor? - 

Annemarieke Scheperkamp
Managing Director - Managing Director -

Je doelgroep in beweging krijgen?

Bereik, boei en bind ze met bewegend beeld.
Bel of mail
Annemarieke
.