Blog

De vreemdste plek waar ik ooit … een podcast heb opgenomen + luistertips

Is je koptelefoon opgewarmd? Zijn je AirPods opgeladen? Spits je oren en maak je klaar voor een flinke portie luistervoer. Want het is best leuk om te lezen over podcasts, maar natuurlijk draait het uiteindelijk om de audio. Let’s go!

In mijn vorige publicatie repte ik over mijn podcastavonturen bij ZUID Creatives. Korte samenvatting: paar jaar zeuren en sleuren, maar dan heb je ook wat. Het moment dat ik mics, koptelefoon en mengpaneel mocht uitpakken slingerde me spontaan terug naar de gelovige Sinterklaasjaren. Maar goed, met alleen wat mooi spul ben je er nog niet. Met collega Niek van de techniek aan mijn zijde trok ik de stoute salesschoenen aan.

Gast, waarom nou een podcast?

Wie mij een beetje kent, weet dat ik geen gelikte salesgast ben. Gelukkig kom je er bij het aan de mens brengen van een podcast ook als je meer een gezicht voor de radio hebt. Er is een hele rits aan argumenten te bedenken waarom je een merk-met-podcast wilt zijn – Google gerust – maar dit zijn voor mij de belangrijkste:

1. Word een thought leader
Nogal hippe marketingterm, maar het komt erop neer dat je consequent de belangrijkste vragen van je doelgroep over een bepaald onderwerp beantwoordt. En bijna nergens heb je daar zo veel ruimte voor als in een podcast. Dus kruip achter die mic en word de autoriteit in jouw niche.

2. Lekker laagdrempelig
Staat het format? Zijn de sprekers bekend? Dan schud je een podcast snel uit de mouw. Oké, wil je het goed doen, dan komt er echt wel wat expertise bij kijken. Maar wat je maakt, kun je als je wilt dezelfde dag al online slingeren.

3. Boodschap die binnenkomt
41 minuten, zo lang houdt de luisteraar gemiddeld z’n aandacht bij een podcastaflevering. Mits die goed in elkaar zit. Zo worden ze heel wat langer (subtiel) geconfronteerd met jouw merk dan via welk ander medium of middel dan ook. En de boodschap komt binnen, omdat die wordt beluisterd terwijl er weinig mentale afleiding is: tijdens het wandelen, koken, autorijden enz.

Genoeg getikt …

O ja, ik beloofde je in de intro dat je vooral veel te horen kreeg. Blijft een hardnekkige eigenschap van een copywriter, dat woorden tikken. Hebben we tegenwoordig gewoon ChatGTP, Bard en Ernie voor, natuurlijk. Dus check eerst maar eens een stukje van deze podcast, vertel ik je er daarna kort wat over:

hallo, IT Support Cast

De allereerste klant met wie we enthousiast de studio indoken is hallo*. Wat je tijdens het luisteren vast niet ontgaat, is de Brabantse tongval van de host (moi) en een deel van de gasten. We begonnen dan ook vanuit Tilburg met de podcast, maar inmiddels schuiven er hallo-experts vanuit heel Nederland aan. hallo is ook actief in Spanje en op de ABC-eilanden, dus wie weet ligt er nog een Caribisch avontuur in het verschiet 😉

Doel van de podcast: duidelijk maken dat hallo een antwoord heeft op alle vragen over slimme online werkplekken, flexibele telefonie, zakelijk internet en veilige cloud-oplossingen. Niet door te zenden, maar juist door waardevolle tips te delen waar iedereen iets aan heeft. Als host is het mijn taak om als IT-nitwit de vragen te stellen die ook in de luisteraars opkomen.

*hallo biedt ICT-oplossingen voor het mkb

Tip: maak een script voordat je begint met het opnemen van je podcast, maar schroom niet hiervan af te wijken als het verhaal interessant dreigt te worden 🙂

Podcasten om de behandelstoel

Wat is de vreemdste plek waar jij ooit … een podcast hebt opgenomen? Nou, op en om de behandelstoel van een arts. Voor de serie Doktershart van Q3, waarin hosts Myra en Saskia langsgaan bij dokters met een inspirerend verhaal. En niet om het ‘Wij van WC-eend’ nu naar een nog hoger level te tillen, maar die gesprekken wil je gehoord hebben. Zodat je snapt wat die dokter tegenover je drijft.

Q3 kiest er doelbewust voor de podcast subtiel te branden. De medisch specialisten die aan het woord komen, zijn de sterren van de podcast. De topics ‘calling’ en ‘comradeship’ die in de podcast behandeld worden, zijn de expertisegebieden van Q3. Zo leggen we zonder pushy te zijn toch die link.

Even vreemdgaan

Oké, kort nog even drie dikke luistertips. Ken je ze nog niet? Dan is abonneren verplicht.

This American Life

“In radio, you have two tools. Sound and silence.”

-Ira Glass

Ira begon als tiener bij de radio, maar is inmiddels ook een levende podcastlegende. Heb je zijn serie This American Life nog nooit gehoord? Dan kan ik alleen maar jaloers zijn, omdat je nog zoveel afleveringen kunt terugluisteren:

De Derde Helft

Ja, ik ben een voetbalnerd. Daarom luister ik ook naar een stuk of 377 verschillende voetbalpodcasts. Alleen al over die ene pass van Steven Berghuis hoor ik 89 analyses. Dat het ook een stuk droogkomischer kan, bewijzen de mannen van De Derde Helft. In drie kwartier nemen ze je mee langs alle Eredivisie-wedstrijden van die week. Het meest genieten zijn de jingles; zo slecht dat ze goed worden. Goed voorbeeld ook van de kracht van rubrieken in een podcast:

Appie

Voormalig radio-directeur bij Talpa Network en huidig hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio Marc Adriani vond het tussen deze twee zwaargewichten van banen tijd voor een sabbatical. Waar de gemiddelde mens dan ergens op een tropisch strand ligt met een cocktail in de hand, trok Marc terug naar zijn geboortegrond. Met Appie vertelt hij het verhaal van de meest gewelddadige supermarktoverval in de Nederlandse geschiedenis. Een pareltje van een podcast die zelfs meermaals het nieuws wist te halen:

Ben jij er klaar voor? - 

Annemarieke Scheperkamp
Managing Director - Managing Director -

Je doelgroep in beweging krijgen?

Bereik, boei en bind ze met bewegend beeld.
Bel of mail
Annemarieke
.