Employer empowerment

Wat is een Employer Value Proposition en waarom heb je er eentje nodig?

Een van de tools die we gebruiken om je employer brand op scherp te zetten is het formuleren van een Employer Value Proposition (EVP). Dit is simpelweg de belofte(s) die je maakt aan jouw mensen. Wat heb je jouw toekomstmakers te bieden?

Een belofte is al snel nietszeggend als deze niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een goede belofte:

◦ sluit aan op de wensen en behoeften van je mensen.
◦ is onderscheidend.
◦ is houdbaar, een belofte doe je niet voor een maandje.
◦ is geloofwaardig

En de allerbelangrijkste voorwaarde: je maakt je belofte waar!

Een jongen die aan polsstokhoogspringen doet

Maak dat het raakt

Het creëren van een goede EVP doe je op basis van je merkstrategie. Je merkpersoonlijkheid en merkwaarden moeten  voelbaar zijn en tot uiting komen in je geformuleerde belofte.

Je kunt niet alles voor iedereen zijn

Vervolgens is kennis van je doelgroep een absolute must. Durf te kiezen. Wat zijn de wensen en behoeften van jouw mensen en het talent wat je aan wil trekken? Zonder deze inzichten is het onmogelijk om een EVP te ontwikkelen die voor je werkt.

Veni, vidi, visie

De combinatie van merkstrategie en kennis van de doelgroep leiden tot een visie op een aantal thema’s:

◦ Beloning (salaris, bonussen, ontwikkeling in beloning etc)
◦ Benefits (Vakantiedagen, pensioen, thuiswerken etc)
◦ Carrièrekansen (doorgroeimogelijkheden, training, coaching etc)
◦ Bedrijfscultuur (missie, waarden, sfeer, team)

Focus, focus, focus

Een EVP geeft je als geen ander richting in de keuzes die je maakt op het gebied van employer branding. Uiteindelijk is het grote doel het waarmaken van je beloftes om zo talent te werven en te behouden. Door je beloftes zwart op wit vast te leggen in een EVP kun je focus bepalen en heldere prioriteiten stellen binnen je HR- en wervingsbeleid.

Twee personen die in een boksring aan het boksen zijn

Voorbeeld 1: ETZ

Een mooi voorbeeld van een sterke Employer Value Proposition komt van het ETZ, een ziekenhuis in Tilburg en omstreken. Zij zochten o.a. nieuwe operatieassistenten. Een belangrijke eigenschap van het ETZ is het feit dat zij een regionaal kaliber hebben maar mét de allernieuwste apparatuur. Door dit aspect te kiezen als EVP en groots uit te lichten in communicatie heeft het ziekenhuis een enorm succesvolle wervingscampagne kunnen draaien. Daarnaast merkten ze ook een aanzienlijke stijging in de mate van trots van de huidige mensen.

Voorbeeld 2: Starbucks

Ook Starbucks heeft goed nagedacht over de meerwaarde die zij bieden aan hun werknemers:  Hun EVP hebben ze als volgt samengevat: ​​“Being a Starbucks partner means having the opportunity to be something more than an employee. The possibilities for you to grow as a person and grow your career are endless. To live the Starbucks mission and to be a leader. We offer the opportunity to connect to something bigger, and become the very best you can be. It’s all here for you.” Groei staat in deze value proposition centraal, maar je voelt ook de cultuur in de vorm van gelijkwaardigheid (Starbucks partner) en flexibiliteit (endless possibilities) terug.

Eerste Hulp Bij EVP nodig?

Ons creatieve team van branding specialisten helpt je graag bij de ontwikkeling van een ijzersterke, onderscheidende en passende EVP. Annemarieke staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden: 013- 5450323.

Ben jij er klaar voor? - 

Annemarieke Scheperkamp
Managing Director - Managing Director -

Je doelgroep in beweging krijgen?

Bereik, boei en bind ze met bewegend beeld.
Bel of mail
Annemarieke
.