Breaking

Zonnig employer branding-spektakel aan het water

Zon, ZUID en … alles wat je wilt weten over een sterk werkmerk. Dan heb je de kern van de Employer Empowerment lunch & learn wel te pakken. Zo’n 50 communicatie- en hr-professionals verzamelden zich donderdag op het terras van ZUID om zich te laten inspireren door onze eigen employer brand-losmakers Annemarieke en Alexandra en sollicitatie-grootheid Jesse Geul.

Om maar met de meest praktische les van spreker Jesse Geul te beginnen: zet in je (vacature)teksten de twee belangrijkste voordelen voor je doelgroep bovenaan. Dus als je er niet was en benieuwd bent wat je hebt gemist: dit zijn de twee opvallendste take-aways:

  • Een succesvolle employer branding-campagne heeft veel te danken aan inhoudelijk doelgroeponderzoek vooraf
  • Een EVP is onmisbaar als je een sterk werkmerk wilt overbrengen (en nog te weinig organisaties hebben er een)

Havercappu en koffie zwart

Als ons terras aan het water is volgestroomd met enthousiaste lunch & learners, die al nippend aan een verkoelend drankje een plekje onder een parasol gevonden hebben, steekt Jesse Geul (oud-politierecruiter en LinkedIn-beroemdheid) van wal. Hij zet de boel meteen op scherp. Met een vermakelijk voorbeeld maakt hij duidelijk wat er op de arbeidsmarkt aan de hand is. Havercappu drinkende GenZ’er Fleur en ondernemende ‘boomer’ Peter hebben heel andere ideeën over wat hard werken is. Wanneer Peter haar uit nodigt voor een sollicitatiegesprek, bij een kop zwarte koffie, loopt het stuk op deeltijdwerken. Dat gaat toch niet?! Een uitvergroot voorbeeld, maar wel herkenbaar. Voor beide kampen, die zich op het ZUID-terras vermengden, bleek wel uit de reacties.

Jesse Geul op het ZUID Creatives event over Employer Branding

Modern Werkgeverschap

Wat kun je nu doen aan zo’n situatie en hoe zorg je dat je die ‘kieskeurige GenZ’er’ wel binnenkrijgt? Daar had Jesse ook een antwoord op. Doe iets met de vijf trends of werkwensen die er nu zijn. Die zitten deels in de werk-privébalanssfeer (deeltijdwerken, remote werken, recht op onbereikbaarheid). Maar zeker ook in de purposehoek: maatschappelijke betrokkenheid en ruimte krijgen om je ondernemersgeest de vrije loop te laten.

Hoewel die vele trends volgens Jesse eigenlijk een luxeprobleem aan de kant van de sollicitanten is, ben je wel degelijk slim als je er iets mee doet. Vraag je als werkgever daarom af: kán ik hier echt niet in tegemoetkomen of is het een principekwestie. Breek het gesprek over modern werkgeverschap open en kijk wat mogelijk is. En precies dié unieke mogelijkheden wil je in je arbeidsmarktcommunicatie..

Wie o wie?

Na een luid applaus, een heerlijke lunch en even napraten met Jesse, pakken Annemarieke en Alexandra het over waar hij eindigde. Hoe draag je jouw werkmerk uit, en hoe bouw je dat überhaupt op? Eerst even temperaturen. Waar ligt de verantwoordelijkheid voor employer branding bij de verschillende organisaties die vandaag aanwezig zijn? De verrassende en confronterende conclusie: het blijkt lastig om één afdeling aan te wijzen. Terwijl die heldere verantwoordelijkheid een voorwaarde is voor wie aan een sterk werkmerk wil bouwen.

Alexandra Gouda & Annemarieke Scheperkamp van ZUID Creatives aan het woord.

Doe je collega’s ook een belofte

Een sterke employer brand begint met je merkstrategie, legt Annemarieke uit. Hierin werk je toe naar een belofte aan je klanten. Maar wat minstens zo belangrijk is, zijn de beloften aan je collega’s. Die ‘afslag’ wil je ook nemen. Je legt ze vast in een employer value proposition (EVP). Dit korte verhaal vormt de basis voor alles wat je gaat uitdragen. Dat blijkt voor vrijwel alle aanwezigen een praktische vervolgstap na deze lunch & learn, want slechts één van hen heeft dit document liggen.

Doelgroeponderzoek bepaalt top of flop

Door naar de manier waarop je die EVP uitdraagt, naar de ins en outs van het vermarkten van een sterk werkmerk. Na een deel theorie met aandacht voor alle verschillende uitdagingen die een organisatie daarin kan hebben, verschenen de inspiratieslides en ging de groep in gesprek. Wat vinden we van deze campagnes? Kunnen we groene vinkjes zetten bij de drie essentiële punten: onderscheidend vermogen, doelgroepgericht en heldere boodschap? Uit de discussie komt een inzicht dat bijblijft. Waar het eerder vooral reacties opriep zoals ‘dit is tof’, draait de respons steeds meer naar ‘past deze humor wel bij de doelgroep?’. Dat onderstreept maar weer wat Annemarieke eerder aanstipte: doelgroeponderzoek is een must als je jouw sterke werkmerk op een succesvolle manier over de bühne wilt brengen.

Geniet van de aftermovie!

Het is je vast niet ontgaan dat er heel wat beelden zijn geschoten tijdens de lunch & learn. Die houden we niet voor onszelf, maar delen we graag met je. Zodat jij ze weer kunt delen met je netwerk of gewoon zelf kunt nagenieten. De foto's kun je hier bekijken. Hieronder check je de aftermovie!

Ben jij er klaar voor? - 

Annemarieke Scheperkamp
Managing Director - Managing Director -

Je doelgroep in beweging krijgen?

Bereik, boei en bind ze met bewegend beeld.
Bel of mail
Annemarieke
.