Naar case overzicht

Met zoveel materialen, zware machines, lawaai en internationale collega’s valt het niet mee om duidelijk te communiceren én veilig te werken op bouwplaatsen. Met Bouwspraak wordt iedereen gezien, gehoord en begrepen.

Project Partners: 

Opdrachtgever Volandis brengt werkgevers en werknemers in de bouw- en infrasector in beweging om veilig en plezierig te werken. Door internationale betekenis te geven aan eenvoudige arm- en handgebaren tijdens veelvoorkomende situaties op bouwplaatsen, draagt iedereen bij aan een veilige werkomgeving. Aan ZUID de vraag om deze 'Bouwspraak' te communiceren naar een internationale doelgroep die hun handjes graag laten wapperen.

Beeldende communicatie vraagt om beeldende middelen die door bouwvakkers met verschillende paspoorten en moedertalen worden begrepen. Veiligheid is een serieuze zaak, maar het moest niet aanvoelen als de zoveelste veiligheidscursus. Wij creëerden het persona Leo, een bouwvakker waar iedereen iets van kan leren omdat hij fungeert als een grappig slecht voorbeeld. In een serie korte video's en andere multichannel-uitingen creëert acteur Leo Alkemade met zijn goedbedoelde maar contraproductieve communicatie situaties voor zijn voorman Iliass Ojja (Taxi uit Mocro Maffia) die Bouwspraak juist helpt voorkomen.

Met beeldende Bouwspraak ontwierpen en bouwden we een merkidentiteit, een meertalige site bouwspraak.nl, ondersteunende (visuele) middelen en bijbehorende buzz-campagne voor bouwvakkers. We creëerden awareness onder doelgroepen met als rode draad een toegankelijke uitleg over Bouwspraak, een uitleg van de arm- en handgebaren en verhalen waarin de kernboodschap duidelijk wordt: met Bouwspraak bescherm je elkaar. Met de door ons bedachte, gescripte en geproduceerde video’s met Leo en Illias en overige uitingen bereikten we ruim 5,5 miljoen mensen.